Recept

Så här fungerar:
Högkostnadskyddet

Högkostnadskyddet

Att vara sjuk och behöva köpa mediciner kan bli dyrt i längden. Därför finns det i Sverige högkostnadsskydd, som ger ett skydd mot höga sammanlagda kostnader för läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen.

Med Högkostnadsskyddet behöver du aldrig betala mer än 2200:- per år för varor utskrivna på recept och som ingår i läkemedelsförmånen. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är den myndighet som beslutar vilka varor som får ingå i läkemedelsförmånen.

Högkostnadsskyddet omfattar 12 månader, därefter börjar en ny högkostnadsperiod. Detta sker automatisk och inget kunden själv behöver uppvisa.

Hur fungerar det?
När du köper varor på recept betalar du själv hela eller en del av priset. Upp till 1100:- betalar du fullt pris för dina varor på recept. Den del du betalar själv blir lägre ju högre sammanlagda kostnader du har haft för varor på recept som ingår i läkemedelsförmånen under 12-månadersperioden.

Så här ser förmånstrappan ut:

  • När du betalat 1100 - 1600 kr. Vid nästa köp betalar du max 50%.
  • När du betalat 1600 - 2050 kr. Vid nästa köp betalar du max 25%.
  • När du betalat 2050 - 2200 kr. Vid nästa köp betalar du max 10%.
  • När du betalat 2200 - kr.Vid nästa köp betalar du max 0%.

När du betalat 2200:- får du frikort. Du betalar då inte mer för dina receptbelagda varor som ingår i läkemedelsförmånen under resterande delen av 12-månadersperioden. Efter ett år, oavsett om du har frikort eller var du befinner dig i förmånstrappan, börjar du om på en ny förmånsperiod vid nästa inköp.

Kostnadsfritt för barn

Sedan 1 januari 2016 är receptförskrivna läkemedel inom läkemedelsförmånen kostnadsfria till barn under 18 år. I de fall en merkostnad uppstår, på grund av att du som kund väljer ett annat läkemedel än det billigaste likvärdiga alternativet, får du som tidigare betala den själv. Varor som barn fått på recept men som inte ingår i läkemedelsförmånen betalar du också själv, precis som tidigare. Ingenting har förändrats för livsmedel till barn under 16 år, de kostar även fortsättningsvis 120 kr per uttag.

Har du frågor?

Kontakta Kundservice
Tel: 08–449 64 10

Visste du att sedan 1 januari 2016 är receptförskrivna läkemedel inom läkemedelsförmånen kostnadsfria för barn under 18 år?
Visste du att alla barn och ungdomar under 18 år som är skrivna på samma adress räknas in i ett och samma högkostnadsskydd?

Fri frakt och leverans 

inom 1-3 arbetsdagar

Hos oss handlar
du tryggt

Hitta alla periodens kampanjer

Logga in och hantera
dina recept