Barn och sol

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och blir lättare bränd i solen. Barn behöver skyddas med kläder och solkräm. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Solljus har både positiva och negativa effekter på människors hälsa. Barn är känsligare än vuxna för solens skadliga effekter och måste därför skyddas extra. Personer med ljus hy är känsligare för solljus och bränner sig lättare än personer med mörk hy och hårfärg. Både barn med ljus och mörk hy ska skyddas från solen.

Den skadliga ultravioletta strålningen förkortas UV-strålning.
Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxna, och blir därför lättare bränd av solen. Hudcancer förekommer nästan inte hos barn men om du bränner dig flera gånger som barn ökar risken att få hudcancer senare i livet. Störst är risken för personer med ljus eller fräknig hy. Ju mörkare hy du har, desto bättre tål du solen och desto mindre är risken för att få hudcancer. Oavsett om du är barn eller vuxen gör solljus att huden åldras snabbare.

Solråd för barn upp till ett år

Barn under ett år är mycket känsliga för solen och ska helst inte utsättas för direkt solljus. Även i skugga finns viss UV-strålning. Skydda därför barnets hud genom att:

  • Klä barnet i heltäckande tunna kläder och solhatt.
  • Håll barnet i skugga eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
  • Använd solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre för barn som är äldre än sex månader. De är ofta rörligare och svårare att hålla helt i skugga. Smörj deras händer och de delar av huden som inte går att skydda med kläder.
Solråd för barn äldre än ett år
Även barn över ett år behöver skyddas mot UV-strålning.
  • Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd.
  • Använd solkräm till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.
  • Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.

Använd mycket solkräm

Solskyddsmedel används som komplement till kläder. Smörj in oskyddade delar av kroppen med solkräm en stund innan barnet går ut, eller hela kroppen om barnet ska bada. Välj ett solskyddsmedel som är anpassat för barn. Bäst är det att välja vattenfast kräm med solskyddsfaktor 30 eller högre. Det är viktigt att smörja in solkrämen jämnt och tjockt. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna. Du behöver smörja på nytt efter bad och även vid behov då och då under leken. Badar man mycket, eller om man befinner sig till sjöss eller i länder med stark sol behöver man smörja in sig varannan timme.

För att uppnå den solskyddsfaktor som anges på solkrämen, måste du använda rikligt med solkräm. Ett barn i sju- åttaårsåldern behöver omkring 30 milliliter för att täcka hela kroppen, en tonåring lite mer. Det betyder att en flaska på 200 milliliter solkräm räcker cirka sex gånger.


Källa: 1177.se, FASS.se

Har du frågor?

Kontakta Kundservice
Tel: 08–449 64 10

Läs mer på Vårdguiden
Solråd för barn 

Fri frakt och leverans 

inom 1-3 arbetsdagar

Hos oss handlar
du tryggt

Hitta alla periodens kampanjer

Logga in och hantera
dina recept